Marketing is leuk, maar ook uitdagend. Als startup kan het soms lastig zijn om tussen al het marketinggeweld de aandacht te trekken. Hoe krijg je dit met een bescheiden marketingbudget alsnog voor elkaar? Met een knap staaltje guerrillamarketing.

Wat is guerrillamarketing?

Guerrillamarketing is een marketingtechniek waarbij bedrijven met beperkte middelen zoveel mogelijk publiciteit proberen te bereiken. Met deze vorm van marketing probeer je in korte tijd zoveel mogelijk (media)aandacht te genereren.

De kosten voor deze vorm van reclame zijn relatief laag ten opzichte van langdurige campagnes. 

De meeste acties zijn ludiek, of bedoeld als stunt. Hierdoor maak je vaak alleen kosten om de actie voor te bereiden, want als de stunt lukt, wordt dit door verschillende partijen (blogs, radio, websites) overgenomen. De beste acties gaan zelfs viral.

Hoe zet je guerillamarketing in?

De bekendste acties zijn van grote bedrijven, maar het is toch vooral een ideaal middel voor kleinere bedrijven die een relatief klein reclamebudget hebben.

Door een slimme, goed getimede campagne kun je toch een groot publiek bereiken. En vooral ook veel goodwill opbouwen. Wie klein is moet niet alleen slim zijn, maar vooral BUITEN DE BOX denken. 

Je wilt je onderscheiden van concurrentie

Je moet je zien te onderscheiden van de concurrentie en zeker ten opzichte van de grote bedrijven tegen wier reclamebudget je toch niet op kunt boksen. Probeer daarom een guerrillamarketingactie die past bij je identiteit en imago.

5 succesvolle guerrillamarketing campagnes

Wil jij inspiratie opdoen? Lees deze onderstaande voorbeelden van succesvolle guerrillamarketingcampagnes. 

Guerilla actie: MacDonalds

Het fastfoodconcern is een grootschalig gebruiker van guerrillamarketingacties. Bovenstaande foto van het aangepaste zebrapad is de bekendste, de foto ging viral en zorgde voor meer bereik en sympathie dan ieder andere, willekeurige commercial.

Guerilla actie: Nivea

Nivea bracht een tube met crème dat cellulitis tegengaat op de markt en bedacht een ludieke manier om dit onder de aandacht te brengen. Het werd bovenstaande foto, een briljante manier om in één beeld het probleem en de oplossing te vangen.

Guerilla actie: Push the button to add drama

Deze video kan absoluut niet ontbreken. Ergens in België stond een grote rode knop met daarboven de tekst: Push the button to add drama. Wat er daarna gebeurd is werkelijk waar fantastisch. Op het eind zie je waarom dit echt guerrillamarketing pur sang is:

Guerilla actie: Ohra

‘De 31-jarige Sandra K. uit Heerhugowaard zegt zwanger te zijn van de inmiddels 73-jarige clown Bassie. Volgens de site ShowbiZnewZ.nl, die de vrouw heeft gesproken, is Sandra ruim acht maanden geleden zwanger geworden van de clown, na een optreden in haar woonplaats.’

Met dit bericht in de Telegraaf op 28 september 2008 kwam een stroom van geruchten op gang over clown Bassie, de tv-wederhelft van Adriaan. Bassie had volwassen kattenkwaad uitgehaald en zou vader worden. Het hele verhaal bleek een reclamestunt voor verzekeraar Ohra.

Guerilla actie: ‘2012’

De film 2012 werd in 2009 gepromoot door een tunnel te laten overstromen:

bron:
adformatie
ikgastarten.nl

Menu